Stefan Elen

Muziek

Mijn muzikaal verhaal :

In onze plaatselijke jeugdbeweging was muziek maken een traditie.

Menig orkesten en muzikanten zijn er uit gegroeid. Daar is een eerste vonk naar muziek overgeslagen, maar ook op school was de interesse voor alles met muziek niet ver weg. Terwijl de blokfluit voor de meeste andere kinderen een marteling was, ging dit voor mij als een „fluitje van een cent”. Met het loon van mijn eerste vakantiejob kocht ik een dwarsfluit. Ik had zo een ding nog nooit in handen gehad, maar wonderwel lukte dat vrij goed.

Op een dag hoorde ik een lied ( Dolannes melody ). Het was een instrumentaal trompetnummer, maar soms kwam er een vreemd klinkende fluit in voor : de panfluit.

Met dit, toen nog voor het publiek onbekende instrument, hebben we lange tijd in kerken en kleine podia opgetreden. Toen waren er nog maar weinig panfluitspelers, maar internet begon op te komen, zodat ik op zoek kon gaan naar wat zielsverwanten.

Ik ontdekte dat Damian Luca, de peetvader van de panfluitspelers, in België woont en zocht contact. Hij heeft mij de Roemeense manier van spelen bijgebracht en de liefde voor de panfluit is alleen maar versterkt. Bijna elke ballade is al wel gespeeld op een panfluit, maar de vlottere melodietjes worden meestal overgeslagen. In de liedjeskeuze probeer ik mensen te verrassen wat een panfluit ook kan of hoe het net een beetje anders kan klinken. Ondertussen staan er tal van genres op mijn programma. Met mijn YouTube-kanaalbereik ik tot 2,000 luisteraars per dag, 24/24 uur en staan op Spotify en verschillende andere muzieksites 3 volledige CD’s met panfluitmuziek.

Bij optredens durf ik ook wat liedjes brengen op de jazzy mondharmonica of de specialere elektronische sax.

Kunst Kring Facebook